2015:
Pentru românii care nu-mi plac:
Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?
În primul rând îți doresc să te speli !
Apoi, îți doresc s-o aplici pe aia cu ”omul sfințește locul” nu doar la tine acasă, ci oriunde te afli, prin sate, orașe, alte țări și pe unde te mai poartă românu.
Îți doresc să vrei să citești. Dar nu revista Kaufland și CanCan, ci ceva din biblioteca aia ”împuțită” pe care o ai acasă de cel puțin 20 de ani.
E drept, miroase a hârtie și sudoare, nu a mosc și santal.
Îți doresc să-ți recunoști slăbiciunea pentru frigiderul și burta plină, înainte să strigi că nu-ți ajunge cât ai. Cum altfel ți-ar fi vreun medic de folos?
Îți doresc să-ți respecți bătrânii, simplitatea și modestia, natura și tot ce ține de ele.
Îți doresc să-ți apreciezi valorile intelectuale mai mult decât trufia de a te identifica doar ca român. În fond, e pură trufie.
Păcat capital.
Iar pentru 2016, pentru cei care-mi plac, le zic așa:

Dragă Române,
Ești parte din neam mare. Acolo unde nu-i încercare, nu-i mîntuire. Acolo unde nu-i necaz, nu-i suferință. Unde nu-i suferință nu poate fi nici bucurie. Rabdă, române, și fă-ți viața simplă și frumoasă, înainte ca estul și vestul să te oblige cum s-o faci. Nu-ți mai doresc să vrei să citești. Destul te-ai aliniat la cultura de împrumut. Și știu că tu oricum îți respecți bătrînii, chiar dacă nu mereu o arăți. Faci ce poți și cum poți, fiindcă te-ai nimerit născut aici. Și nu degeaba!
La mulți ani cu sănătate!

Advertisements