Nu mai urăm la mulți ani telefonic. Etichetăm grămezi într-o fotografie. Să zicem că e bine să ne mulțumim cu puțin. Și o facem. Dar apoi vine altă șmecherie, și nici nu mai postăm ceva, ci distribuim amintiri de demult. O urare la un click distanță. Acum e normal așa. Aberantul însă acum e să șeruiești fotografii care au expirat, la fel de repede precum sinceritatea urărilor, majoritatea.
… În viața de zi cu zi, e ca și cum același cadou l-ai plimba pe la fiecare, cu împrumut. Și tot ei ne spun să NU ne mulțumim cu puțin!

Îmi aduc aminte de un banc, sau realitate, în care un student se prezintă la examen la română cu o sticlă de whiskey și un cartuș de țigări. Le întinde pe masă profesoarei, care îmbunată, îi dă o notă de trecere, văzând pachețelul. Apoi studentul obraznic se ridică, își ia sticla și cartușul și spune: Mă scuzați, acum trebuie să plec, mai am de dat și la mate…lăsând-o pe profesoară în uimire.
Unicitatea omului!? O iluzie, într-o vreme a digitalizării și 
minimalizării unor evenimente precum Zile de naștere &co…
La mulți ani ! Tag yourself here, tag yourself there…
and whatever..you do… do it yourself. Fun yourself, celebrate yourself… ****yourself! 

Din fericire limba română nu are asemenea verbe, pentru a descrie această stare generală a nației. Sau a publicului ce stă la rând pentru atenția cuvenită pe ici pe colo: o pagină, un profil, un prieten de mult uitat pe un wall al feisbuc. Se întâmplă să mai devii amabil și călduros și să-l suni pe omul acela, să-i urezi un sincer La mulți ani! Dar e atât de preocupat de ce i se întâmplă pe feisbuc, în debordanta atenție virtuală de care are parte, încât nici nu vede de ce l-ai mai sunat. Tortul fotografiat în selfie e centrul discuțiilor, dar oh, lentila când preia emoția, nu trece de filtrul ochiului vigilent al celui mai sensibil dintre privitori. Scriitorul.
Drept urmare, acelora le-aș spune să-și mulțumească singuri, și să-și cumpere tot singuri un ceai. Vine o vreme în viața fiecăruia când sucurile, oricât ar fi de scumpe și atractive, nu ne mai fascinează. 

Tchobansky.

Advertisements